Tus Sınavında Çıkabilecek Soru Tarzı Nedir?
Son zamanlarda çıkan bir söylentiye göre eski tus soruları artık çıkmıyormuş. Fakat bu söylenti tamamen yanlış bir yönlendirmedir. Çünkü eski yıllarda sorulan sorular bugün çıkacak soruların bir yol haritasın özelliğini taşır. Tamamen aynı çıkmasa da bir benzeri ya da bir farklı şekilde tekrar sorulabilir. Bu yüzden TUS sınavına girecek öğrenciler mutlaka eski yıllarda çıkan soruları çözmeye vakit ayırmalıdır. Bir TUS sınavına girecek öğrenci komite sınavlarına hazırlanırken bile eski yıllarda çıkan sorulara bakar yani eski tus soruları da sınava girilmeden bakılmalı ve sınav adayı eksiklerinin hangi konularda olduğunu muhakkak bakmalıdır.
TUS Soruları İçerik Olarak Nasıl Değişebilir?
Sınavda çıkacak tus soruları hazırlayan bir eğitmen geçen senelerde sorulan konulara aklı kayabilir, aynı soru olmasa da aynı noktadan soru sorabilir. Günümüze kadar birçok TUS sınavı yapılmış ve temel bilgiler anlamında sorgulanmayan bir konu kalmamıştır. Artık tus soruları içerik anlamında soru tipi, sorgulama şekli ve seçenek kombinasyonu anlamında bir değişiklik yoluna gidebilir. 2020 yılının şubat tus soruları içerik olarak eski sınav sorularına benzerlik gösteren soru sayısı ya da aynı soru sayısı seksen adettir. Bu tus soruları aynı sorular olmasa da aynı bilgiyi farklı şekilde sorgulayan sorulardır. Yani eski sınav sorularını temel alan toplam da yüz seksen beş referans soru sorulmuştur.
TUS Nasıl Bir Sınavdır?
TUS sınavı ilk olarak 1987 yılında başlanmıştır. 1987 yılından beri aralıksız her yıl yılda iki defa kış dönemi ve yaz dönemi olmak üzere yapılan bir sınavdır. TUS sınavından bir buçuk ay önce sınav kılavuzları açıklanmıştır. Sınav adayları açıklanan kılavuzlar ile birlikte sınav parasını ilgili bankaya yatırırlar ve öğrenci daha sonra sınav müracaatını gerçekleştirir. Bu işlemden sonra ÖSYM tarafından adresinize göre hangi sınav merkezini kodladıysanız o sınav merkezi ile ilgili sınav adayına sınav giriş bildirimi gelir. TUS sınav merkezleri ise Ankara, İzmir ve İstanbul olarak belirlenmiştir.
TUS Sınavından Önce Girilmesi Gereken Sınav Nedir?
TUS sınavına girmeden önce adaylar ilk olarak yabancı dil sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu yabancı dil sınavları Yds, E Yds, Tıp Dil ve Yök Dil olabilir. Bu sınav türlerinden geçilmesi daha kolay olanı tıp dildir. Çünkü tıp dil sadece sağlık bilimler İngilizcesinden sınav yapmaktadır ve geçerliliği beş yıldır. Diğer yabancı dil sınavlarının da geçerlilik süresi beş yıldır. Sınav adayları gireceği dil sınavında İngilizceyi tercih etmek zorunda değildir. Aday sınav olacağı dil olarak Fransızca ve Almancayı da tercih ederek muafiyet sağlayabilir.
TUS adayının dil sınavı için sağlaması gereken şart elli puan barajını geçmesidir. Aday elli geçerlilik puanını aldıktan sonra beş yıl süresince yabancı dil ile ilgili adayın hiçbir sorumluluğu kalmamaktadır. Dil sınavından daha yüksek alan bir aday diğer adayların önüne geçmez. Çünkü amaç bilim sınavına girmek için sadece yeter şartı sağlamaktır.