Kalp Kapağı Neden Değişir?
Kalp kapağına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde hayati tehlikelerin oluşturmaktadır. Kalp kapak hastalıklarından ötürü kalpteki yük artarak, fonksiyonları bozulmasına sebep olmaktadır. Kalp kapağı operasyonu geçirecek hastaların, yaşam stilinde önemli değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Bilhassa kalp damar ve kalbin sağlığını koruyacak biçimde beslenme ve egzersiz planlarına uymaları tavsiye edilmektedir. Kalp kapağı neden değişir? Bu konu hakkında bilgi sunmak okurlara yardımcı olacaktır.
Kalp Kapağı Neden Değişir?
Kalp kapağının değişmesinin sebebi; kalp kapak yapısının bozulup, görevlerini yerine getirememesidir.Bununla beraber kalp kapak hastalığı oluşmaktadır. Kapakçıklar üzerinde rahatsızlık; iki ayrı şekilde gelişmektedir. Bunlar ise; kapağın daralması ya da yetmezliğidir. Kapak rahatsızlıklarının nedenleri; ilerleyen yaş, genetik, kalp kası rahatsızlıkları ve enfeksiyon gibi çok türlüdür.
Kalp Kapağı Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp kapağı rahatsızlıkları genellikle; ilaç tedavisi veya daha ciddi durumlar dahilinde cerrahi metotlarla tedavi edilmektedir. Kalp kapağı rahatsızlığı ciddi bir probleme neden olmuyorsa, bu durumda cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Fakat kalbin pompalama becerisi etkilenirse; kalp kapağının tedavi edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Kalp kapağı tedavi metotları;
- İlaç Tedavisi: Bu tedavi; kalp kapağındaki mekanik hastalığın kendisini tedavi etmez. Fakat kapak hastalığının, kalp üstündeki olumsuz etkilerin, ilaç ile önemli oranda engelleneceği belirtilebilir. Bununla beraber genellikle ilaç tedavisi tek başına yeterli olmaktadır.
- Cerrahi Tedavi: Cerrahi tedavi; genel şekilde kalp kapağının tamir edilmesidir. Bu durum mümkün olmadığında ise bozuk kapak çıkarılarak, bunun yerine yapay ve protez bir kapak takılması gerekmektedir.
- Girişimsel Metotlar: İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda veya kapak hastalığının kalbi önemli bir biçimde olumsuz etkilenmesi ile beraber girişimsel metotlara sıra gelmektedir. Bu yöntem genel olarak; kalbin çalışmasını bozmaya başladığı zaman, kalbi büyüttüğünde tercih edilmektedir. İlk metot anjiyografi ya da kateter adı verilen bir balon işlemi olarak bilinir. Hasta bireyin ertesi gün taburcu edilmesi ve genel anesteziye gereksinim duyulmayan bu metot da ince tel ile kasık bölümünden damarlara girilerek, kalbin içerisine kadar ilerlenmektedir.
Tam şekilde açılmayan kalp kapağının tam olarak hizasında şişirilmiş bir balonla açılma sağlanmaktadır. Girişimsel yöntemler, genel olarak hastanın ameliyata ihtiyaç duymaması durumunda kullanılmaktadır. Ancak daha ciddi durumların söz konusu olması ile cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Açık kalp ameliyatının zorlukları nelerdir? Sorusunu araştıran kişiler için bu konuları belirtmek önemlidir.
Açık Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Açık kalp ameliyatı; kalp kapakçıkları, koroner damarlar, doğuştan kaynaklanan kalp rahatsızlıklarına, aort damarına ve kalp tümörlerine müdahalede bulunan bir operasyon çeşididir
Kalp operasyonları uygulamaları için yeni tekniklerin ortaya çıkmasıyla beraber geleneksel kalp ameliyatı şeklinde de isimlendirilmektedir. Doğumsal kalp sorunları, kalp ritim bozuklukları, kalp kapağı darlığı, kalp yetmezliği, kalp tümörleri, kalp delikleri, deformiteler ve atardamar yırtılmaları tedavileri adına uygulanmaktadır.