Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (Dus)
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği gereğince üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayları seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. DUS sonucuna göre uzmanlık eğitimine kabul edilen adaylar, tercihlerine göre açık kontenjanlara yerleştirilmektedir.. ÖSYM, bu adayların değerlendirmesini sağlamak amacıyla Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarını düzenlemektedir.
Kısaca DUS sınavı Diş hekimi olan ve uzmanlık elde etmek isteyen kişilerin girdiği sınavlardır. Ancak her diş hekimi için zorunlu değildir. Sınav, Temel Bilimler testinden kırk ve Klinik Bilimler testinde seksen olmak üzere toplam yüz yirmi sorudan oluşmaktadır. Ayrıca Sınav yapılacak iller ÖSYM tarafından belirlenmektedir. Sınav süresi toplamda yüz elli dakika olarak belirlenmiştir. Peki DUS atama puanları kaçtır? DUS baraj puanı kaçtır? Sınav tarihi ve sınavda dikkat edilecek noktalar nelerdir?
DUS Atama Puanları Kaçtır?
DUS puanı hesaplanırken öncelikle adayın doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanmaktadır. Daha sonra ham puana ulaşmak için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılmaktadır. Sonraki adımda ham puan, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Son olarak bu puan doğru cevap sayısı ile çarpılarak adayın DUS puanı belirlenir. Adayların sınav sonuçları belirlendikten sonra ÖSYM tarafından kurumların taban puanları belirlenerek açıklanmaktadır.
Adaylar kurumların taban puanına ve kendi puanlarına göre tercihte bulunmaktadır. DUS Atama puanları kaçtır? Sorusu burada devreye girmektedir. Açıklanan kontenjanlar ile birlikte alım yapacak kurumlar taban ve tavan puan belirlemektedir. Ayrıca sınavda birinci olan kişinin aldığı puan maksimum puan kabul edilmektedir. Kurumların belirlediği puanlar ile açıkladığı kontenjan sayısı kadar alım yapılmaktadır. Bu nedenle kurumun açıkladığı puan arasında kalan kişilerin ataması gerçekleştirilir. Kısacası DUS atama puanları kaçtır? Sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Peki DUS baraj puanı kaçtır?
DUS Baraj Puanları Nedir?
DUS baraj puanları ÖSYM tarafından belirlenmektedir. DUS baraj puanı kaçtır? Kaçtır sorusuna net bir cevap verilebilmektedir. Sınavı kazanmış sayılmak ve tercih yapabilmek için adayların en az kırk beş puan alması beklenmektedir. Kırk beş puan ve üstü alan adaylar yerleştirme hakkını kazanacaklardır. Peki 2022 yılında DUS sınav tarihi ve sınavda dikkat edilecek noktalar nelerdir?
DUS Ne Zaman Yapılacak?
2022 yılında yapılacak olan DUS sınavı ÖSYM'nin takvimine göre 16.10.2022 (16 Ekim) tarihinde yapılacaktır. DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) sınavına başvurular 26.08.2022 ve 05.09.2022 tarihleri arasında gerçekleşecektir. DUS sınav tarihi ve sınavda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Sınavda adayların özellikle alan hakimiyeti konusuna hakim olmaları beklenmektedir. Ayrıca insan ilişkilerindeki başarıları ve teknolojiye ne kadar hakim oldukları değerlendirilmektedir.
DUS diş hekimliğinde uzmanlık isteyen adaylar için önemli bir sınavdır. DUS atama puanları kaçtır?
Baraj puanı kaçtır? Sınav tarihi ve sınavda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Sorularına yanıt almak adaylar için oldukça önemlidir. DUS sınavı geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Adayların sınav sonuçları bu sürede geçerli olmakta ve atamaları yapılabilmektedir.