Diş Dolgusu Nedir?
Ağız içindeki dişlerin kaybedilmemesi adına hem estetik anlamda hem de sağlık bakımından yardımcı olan diş dolgusu; çatlak, çürük veya kırık olan dişlere yapılmaktadır. Diş ve ağız sağlığının korunması adına kullanılan en önemli tedavilerin başında bulunmaktadır. Dolgu işlemlerinin sonrasında 12 saate dek uzayan ağrı ve hassasiyet görülmesi mümkün olmaktadır. Peki diş dolgusu nedir? Nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları hakkında bilgi vermek doğru olacaktır.
Diş Dolgusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler.
Diş dolgusu; kırık, çatlak ya da çürük olan dişlerin türlü maddeler ile restore edilerek yapılan tedaviye verilen isimdir. Bununla beraber madde kaybına uğrayan dişlerin, işlevlerini yerine getirmesi amaçlanmaktadır. Çürüklerde doku ilerlemesinden önce uygulanan bu metot; dişi tam anlamıyla kaybetmenin önüne geçmektedir. Diş dolgusu nedir? Nasıl yapılır? Sorusunun cevabını bu şekilde vermek önemlidir.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu için ilk önce dişlerin temizlenmesi önemlidir. Ardından diş dolgusu uygulaması gerçekleştirilmektedir. Fakat bu aşamadan önce kişinin herhangi ağrı veya acı hissetmemesi adına lokal anestezi işlemi yapılır. Bu şekilde hasta; bu işlem esnasında konforlu şekilde işlemini tamlayacaktır. Gereken temizlik yapıldıktan sonra diş içerisinde bir boşluk söz konusudur. Hasar gören, kırılan ve çürüyen dişteki boşluğun diş yapısına uygun şekilde doldurulması önemlidir. Tercih edilmiş olan malzemeye bağlı şekilde dolgunun en kısa zamanda donması adına tıbbi cihazlar kullanılabilmektedir.
Diş Dolgusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler ise;
- Anestezinin etkisi devam ederken beslenmemek gereklidir.
- Anestezi etkisi devam ederken; dudağı, dişleri ve dili ısırmamaya özen göstermek gerekir.
- Çok sert cisimler adına dişler kullanılmamalıdır.
- Amalgam dolgu için iki saat boyunca yemek yenmemelidir.
- 24 saat boyunca sert gıdalara dikkat etmek gerekir.
- Ağız bakımı ihmal edilmemelidir.
Her Dişe Dolgu Yapılır mı?
Diş hekimlerine göre neredeyse her çürük adına dolgu yapılmaktadır. Diş üzerindeki mevcut olan çürüğün büyüklüğüne göre diş dolgusu tedavisi yapılmaktadır. Dişteki çürük; diş köklerine inmişse ilk önce kanal tedavisi yapılır. Ardından da dolgu tedavisi yapılır. Diş dolgusu nedir? Nasıl yapılır? Sorusunun cevabını araştıranlar için, bu şekilde cevap vermek mümkündür.
Dolgu Hangi Maddeden Yapılır?
Dolgu maddeleri, türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bunlar;
- Amalgam Dolgu: İçerisinde yüzde 70 gümüş, yüzde 23 kalay ve az oranda çinko ve bakırdan oluşan tozun, cıvayla karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Azı dişleri adına günümüz çapında kullanılan en iyi dolgu maddesi olarak bilinir.
- İnaylar: Döküm dolgular olarak tanımlanır. Dolgu adına şekillendirilen oyukların ölçüsünün alınmasıyla laboratuvarsa porselen ya da altından hazırlanarak dişe yapıştırılmaktadır.
- Porselen Dolgu: Estetik dolgu maddeleri olarak bilinir. Ancak amalgam gibi güçlü değillerdir. En fazla ön dişlerde kullanılmaktadırlar.
Diş Dolgusunun Vücuda Zararı Var mıdır?
Amalgam dolgunun içermiş olduğu cıva; sağlık adına zararlı bir maddedir. Sindirim sistemi, sinir, akciğer, bağışıklık sistemi ve böbrekleri etkilemektedir. Bunun yanı sıra ilk çocukluk ve anne karnındayken zararlı bir maddedir.