Zor Soru Zombisi
Böyle atipik bir durumda ne yaparsan yanlış olur? E, o zaman ne yapmalısın?
1) Sınav anatomi ile başladı. Bu sınavda, Mart 2022, olduğu gibi atipik anatomi soruları ile karşılaştın. Moralini bozar gardını düşürürsen soru hazırlayanlar emellerinden ilkine kavuşmuştur ve bu duruma düşen adayları elemeyi başarmışlar demektir. Ama anatomiyle değil. Sınavın geri kalanıyla. Zira bu mod düşüklüğü diğer sorulardaki performansını etkileyecek ve yapabileceklerini de yapamayacak, özgüvenini yitirmiş olacaksın.
Böyle yapma! "Alemle gelen düğün şenlik" de ve yoluna devam et. Sen sana düşeni yapmış ve çalışmışsan kendinden endişe etmeni gerektirecek bir şey yok. Sana zor gelen, ötekine de zor gelmiştir.
2) Sınav sonrası kendi normalinin veya olması gerekenin altında bir netin olmuşsa kendini başarısız zannedip tercih hedeflerini küçültme! Türkiye ortalaması düşmüştür, herkesin neti düşmüştür. Sen yine tercihlerine doğru şekilde yönel!
3) Sınava yeniden hazırlananlar veya yeni hazırlanacak olanlar;
Eğer böyle atipik sorulara göre kalibrasyonunu bozar, yani normalde yapılamayacak soruları da yapmak isteyip kaynağının detay ayarını bozarsan çok çok yanlış yapmış olursun. TUS hazırlığının en büyük tuzaklarından biridir bu. Bu TUS’ta anatomi ve mikrobiyoloji zordu. Bir öncekinde de başka 2 ders, 2, 3 sınav öncekilerde de başka başka dersler tusiyerleri üzmüştü. Kısacası “ZOR/ATİPİK SORU ZOMBİSİ” her TUS’ta en az 2 branşa musallat olup, onu enfekte edip doğal yapısını bozmaya çalışır.
Bu tuzağa düşme, ayarı bozma!
Anatomide aslolan ne? Nasıl çalışmalısın?
1) Atipik sınav, atipik soru senin yolunu şaşırtmasın. Yol belli.
2) Bolca video seyret bolca! Çayda kahvaltıda. Hele bizde izleme sınırı da yok. Yeni nesil TUS çalışma metodu bu.
Eskiden nasıldı?
Hocayla müşerref olurdun bir hafta sonu. Koskoca 2 gün! Ondan ne kaptın, kitaba aktardın kar. Hocanın yüzüne bile bakmadan kitabı doldurmaya odaklanırdın. Sonra sınava kadar kitapla başbaşaydın. Kitapta yazanları kitabi olarak ezberlemeye öğrenmeye çalışıyordun. Ters bir soru gelince de ters köşe oluyordun futbol tabiriyle. Kitap konuşmuyor. Mantığını sana anlatmıyor, sana NOSYON kazandırmıyor ki. Kitap hocanın tamamlayıcısıdır. Aslolan hocadır. Neden? Senin toplamda 1 ay ayırdığın o derse hoca 20 yıldır kafa yoruyor.
Peki şimdi ne değişti?
Hoca avcunun içinde, kahvaltı masanda, metroda yanında. İlk izlemede x1 ya da x1,25 ile, ikincide x1,25 ile, üçüncüde x1,5 ile ve dördüncü beşincide x1,75 - x2 ile izle de izle. Hocadan nosyon kap! Hoca gibi düşünmeyi öğren!
"Bu son sınavın 14 sorusunun 10’unu direkt, 3’ünü indirekt (toplamda 13) yakaladık" derken nedir bu indirekt yakalama? İşte nosyonu kapmış olunca soru direkt olarak bilgiyi gizlese de bildiklerin ve öğrendiklerin ile konulara sorulara yaklaşım tekniğiyle atipik gibi görünen o indirekt soruları da sentez yaparak yakalarsın. Aslında sıradışı olan sadece altıncı soru idi. Stria terminalis. Zaten adından belli "Uç çizgi". Bu soruyu onlara iade et, geri kalan 13’ü ve öteki branşlardan 6’yı yap 19 anatomi netin olsun!
3) Şekle bak! Hep de o videodaki o aynı şekle bak! Yazıları, şekli anlamak için kullan!
4) 6 aylık peryoda sondan başlayalım. Son 80 gün; İlk 60 gününde 2 kez izle. Son 20 günlük tüm ders tekrar döneminde ise -son hafta olmak şartıyla- son 1 kez daha x1,75-x2 hızında izle. Paket alımından itibaren son 80 günlük peryoda kadar olan o başlangıç döneminde 1 ya da 2 kez izle.
Sonra bak ne oluyor? Hoca sınavda yanında oturuyor, o kulağına fısıldıyor ve sen işaretliyorsun😊
Haydi arkadaşlar, biz onlardan değil onlar bizden korksun, sağlıcakla kalın…
SMT