Tus Ve Dus Hakkında
Ülkemizde pek çok kişi tus ve dus sınavlarına girmekte ve böylece yeni kademelere geçme hakkı kazanmaktadır.
TUS Nedir?
TUS, tıp fakültesinden mezun olup alanında tam olarak uzmanlık eğitimi almak istemekte olan adayların girmesi gereken bir sınavdır. TUS sınavında genelde başarılı olduktan sonra uzmanlık eğitimini tamamlayan adaylar sağlık kurumlarında iyi bir uzman doktor olarak çalışıp görev alabilmektedir. TUS ülkemizde her yıl sonbahar ve de ilkbahar dönemlerinde yapılmakta olup Ankara ilinde gerçekleşmektedir. Sınavda toplam iki bölüm bulunmaktadır. Bunlar: Temel Tıp Bilimleri ve de Klinik Tıp Bilimleri olmaktadır. Her bölümün sorusu 120 soru ve 150 dakika sınav sürmektedir. Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji, Patoloji, Farmakoloji gibi toplamda 11 adet farklı konudan oluşmaktadır.
TUS Sınavına Kimler Girebilir?
TUS'a girmek isteyen kişilerde aranan koşullardan biri dil yeterliliğidir. YDS ya da denk sınavlardan kişiler en az 50 puan almalıdır. Dil puanı düşük olanlar TUS'ta başarılı olsalar dahi uzmanlık eğitimine hak kazanmazlar.
TUS Sınavı Koşulları Nelerdir?
Koşullara bakacak olursak tabip, kimyager, eczacı ya da veteriner olmak bu alanlarda eğitime sürekli bir şekilde devam ediyor olmaktır. Türk Soylu olan yabancılar için Türkiye’de Meslek ve de Sanatlarını serbest bir şekilde yapabilmelerine, kamu ya da işyerlerinde çalışabilmelerine ilişkin olarak 2527 sayılı kanunun kapsamında bulunmaktır. Meslek ve de sanatını uygulamasına ya da uzman olmak istediği bir dalda çalışmasına herhangi bir engel teşkil edecek bedeni ve ya ruhi hastalığı olmamak. Ayrıca burstan doğmuş olan mecburi hizmetlerini kişiler sınav gününden başlayarak üç ay içinde bitirecek bir durumda olmaktır.
DUS Nedir?
DUS yani Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı anlamına gelmektedir. Diş hekimlerine özel bir sınav olup bu sınav gerek hekimler ve gerekse diş hekimliği fakültesinde okumakta olan öğrenciler için yeni bilinir olmaktadır. Günümüzde bilinmeye başlaması ve yaygınlaşması ile de artık daha sık DUS sınavına giriş başlamıştır.
DUS Sınavı Zorunlu Mu?
DUS Sınavı aslında hali hazırda diş hekimi olup aşağıda bulunan alanlarda bir uzmanlık statüsü almak isteyen kişilerin girmiş olduğu bir sınavdır. Bu alanlar; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ortodonti, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Endodonti, Periodontoloji, Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi alanları olmaktadır. Kişiler bu alanlarda uzmanlık eğitimi almak amacı ile DUS Sınavına girerler. Bu sınav her diş hekimi içi zorunlu olmamaktadır. Diş hekimliğinde bu uzmanlık sınavına girecek olan adaylar, hedefledikleri kurumlarda uzmanlık hakkı kazanırlar ise belirli bir sürede bu eğitimi tamamlamalıdırlar. Sadece uzman olarak kurumlarda çalışıp görev almak isteyen kişileri yani diş hekimlerinin DUS sınavına girmesi zorundadır. Eğer uzman statüsünde görev almak yerine diş hekimi olarak bir özel kurumda çalışmak isteyen kişiler DUS sınavına girmelerine gerek yoktur.