Tus Nedir Şartları Nelerdir?
TUS olarak bilinen ve açılımı ‘’Tıpta uzmanlık ve giriş sınavı’’ veya ‘’Tıpta uzmanlık sınavı’’ olan, tıp fakültesi mezunlarına branş seçmeleri üzere ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınav türüdür. Her yılın Şubat ve Ağustos aylarına iki kez olmak üzere düzenlenen bu önemli sınav Türkiye geneline hitaben Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılmaktadır.
Tus Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır?
Yabancı Dil Sınavı: Tıbbi yabancı dil yani teknik yabancı dil ve bilim test sınavı olmak üzere iki bölümde yapılmaktadır. Yabancı dil sınavını başarı ile tamamlayan adayla bir sonraki bölüm olan bilim sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Bilim sınavının amacı ise tıp alanında uzmanlık eğitimi alacak adayların belirlenmesi ve uygun kontenjanlara yerleştirilmesi için sınavın ikinci ve son bölümüdür.
Yabancı dil sınavında adaylar en az 50 tam puan almak zorundadırlar. Kurul tarafından belirlenen metinler üzerinden değerlendire yapılan tus sınavında adaylara 20 metin üzerinden, her metin için 5 soru sorulmaktadır. Toplamda 100 soru bulunmaktadır. İki yıl içerisinde sınava girip 50 tam puan ya da üzeri alan adaylar, ilgili kuruma yazdıkları dilekçeyle muafiyetini isteyebilme hakkına da sahip olabilmektedirler.
Bilim Sınavı: Yabancı dil sınavında başarı sağlayan adayların girmeye hak kazandıkları bu sınav tus sınavının ikinci ve son merhalesi olup yeterli puanı alan adaylar Sağlık Bakanlığına bağlı olan eğitim ve araştırma hastanelerinde yahut Adli Tıp Kurumlarında uzmanlık eğitimi almak için tercih yapabilirler. Bilim sınavında temel tıp bilimleri ve klinik tıp bilimleri olarak iki bölüm yer almaktadır. Tıp fakültesi mezunu olmayanlarında artık girebildiği sınavda fakülte mezunu olmayanlar adaylar için açılan kontenjan mezun adaylara nazaran çok daha azdır. Sınavın birinci bölümü;
- Anatomi
- Histoloji ve Embriyoloji
- Fizyoloji
- Tıbbi Biyokimya
- Tıbbi Mikrobiyoloji
- Tıbbi Patoloji
- Tıbbi Farmakoloji. Olmak üzere 7 alana ait sorulardan oluşmaktayken sınavın ikinci bölümü ise;
- Dahiliye
- Cerrahi gruplara dahil alanlar
- Pediatri
- Kadın Hastalıkları
- Doğum. Gibi alanlara ait sorulardan oluşmaktadır.
İki bölüm için yüz yirmişer toplam 240 sorudan oluşan bir sınavdır. Sınav sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır ve sınav için 5 saat sınav süresi tanınmaktadır.
TUS Sınavına Kimler Girebilir?
Tus sınavına tıp fakültelerinden mezun olan her hekim katılabilir. Staj yapan doktorlar ve tıp fakültesinde öğrenci olanlarında bu sınava girmeye hakları vardır fakat bu adayların tercih kullanmaları için fakültelerini bitirmeleri gerekmektedir. Klinik bilimler sınavına ise yalnız tıp bölüm mezunları girebilmektedir.
Mezun oldukları takdirde tus sınavına girme hakkı olan diğer bölümler:
- Kimya
- Biyoloji
- Eczacılık
- Veterinerlik
- Tıbbi biyoloji eğitimi alan öğrenciler ya da mezunlar.
Her geçen yıl sınava giren aday sayılarındaki artış dikkatleri çekmekte olup, adaylar için kontenjan bulma zorluklarını peşinde getirmektedir. Nisan’ da yapılan sınavlara 8000 civarında aday girerken Ağustos sınavında bu sayının 15000’ e yaklaştığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
Adaylar bu sınava hazırlandıkları yoğun çalışma sürecinde kaygıdan uzak olmaları, acele etmemeleri, bol bol soru çözmeleri, kendilerini sınav günü için hazırlamak amacıyla çalışma egzersizleri ve etüd programları üzerine yoğunlaşmaları konusunda gerekli yardımı almaları gerekmektedir.