Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Doktorluk hizmeti yapan doktorların uzmanlık sınavı olarak bilinir. Bu sınav doktorların farklı yan dal eğitimleri almak istediğinde girdikleri sınav türüdür. Yan dal uzmanlık sınavı ydus hakkı da sizlere daha fazla detaylı bilgi verebilmek için bu yazımızı hazırladık. Yan dal sınavı nedir, nasıl gerçekleştirilir gibi sorular üzerinden merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışacağız.
1.Yan Dal Uzmanlık Sınavı Nedir?
Yan dal uzmanlık eğitimi yalnız doktorların girebildiği sınavlardan biridir. Bu sınav dâhilinde doktorlar farklı yan dallarda eğitim almak hakkı kazanabilirler. Sınava girecek olanlar için ise aktif olarak doktorluk yapıyor olması şartı aranmaktadır. ÖSYM hizmeti dâhilinde düzenlenen ydus sınavının tam olarak adı Tıpta yan uzmanlık eğitime giriş sınavı olarak bilinmektedir. Ayrıca mesleki uzmanlık sınavı olarak ileri seviye eğitim almak isteyen doktorlara yöneliktir.
İleri seviye uzman eğitimi almak isteyenler için Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, Gata Okulu, üniversite hastaneleri ve tıp okullarında hizmet verilebilmektedir. Yılda bir ya da iki kez düzenlenen bu sınav yan dal hizmeti almak isteyen doktorlara fırsat sunar.
2.Bu Sınava Kimler Girebilir?
Yan dal uzmanlık sınavına girmek isteyenler bazı koşullara tabi tutulmaktadır. Öncelikli olarak meslekte aktif bir doktor olunması gerektiğini bilmek gerekir.
Diğer koşulları genel olarak,
- Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca görevli tıp doktoru olmak şartı
-Sınav başvurusunda bulunduğu yan dala bağlı olan alanda uzmanlık statüsüne malik olmak
-Başarılı olan adayların atanması adına herhangi bir engelinin bulunmaması
- 657’ye tâbi Devlet Memurları Kanununun 48. maddesi 1. fıkrasının A bendindeki 4 ve 5. Numaralı alt metinlerinde belirtilen şartlara sahip olmak şartı
Şeklinde açıklayabiliriz. Konu dâhilinde daha detaylı ve kapsamlı bilgi alabilmek için smtanatomi sitesiyle iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.
3.Uzmanlık Sınavı Yapım Tarihi Nedir
Uzmanlık sınavı normal olarak yılda bir kere gerçekleştirmekle birlikte talep doğrultunda iki kez de gerçekleştirilebilmektedir. Aralık ayında gerçekleştirilen bu sınav için eylül ayında alımlar yapılmaya başlanmaktadır. Sonuçlara ise yaklaşık olarak sınavın yapılma tarihinden bir buçuk iki ay sonra ulaşılmaktadır.
Sonuçların belirlenmesinden sonra yerleştirme planı yapılır. Ayrıca bilinmelidir ki uzmanlık sınavına girip uzmanlık eğitimine kabul edildiği halde eğitimine başlamayan adaylar, girdiği ilk sınavda mesleki notları yüzde iki oranında düşürülmektedir. Bu adayların uzmanlık eğitimine devam ederken sınava girmiş ve sonrasında istifa etmiş olması gerekir. Daha detaylı bilgi almak için smtanatomi sitesiyle iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.
4.Yan Dal Uzmanlık Sınavı Soruları Nasıldır?
Uzmanlık sınavı içerisinde 45 puan üstü puan almayı hak kazananlar tercih yapabilirler. 45 puan altında alınırsa yerleştirme hakkını kaybederler. Her adaya en fazla 30 tercih verilmektedir. Ayrıca sınavda Anesteziyoloji ve Reanimasyon, İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum konuları dâhilinde sorular hazırlanmaktadır.