Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Hakkında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar
Tıpta uzmanlık sınavı olarak bilinen tus sınavı her yıl iki kere gerçekleştirilir. Tıp fakültesinde okuyanların ya da mezunların katılabileceği bu sınav ile ilgili pek çok önemli detay bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler için sınav ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken bazı noktalardan bahsedeceğiz. Gelin yazımızı birlikte inceleyelim.
1.Tus Sınavı Özellikleri Nelerdir?
Tıp uzmanlık eğitimi olarak geçen bu sınavı tıp fakültesinden mezun olanların uzmanlaşması için gereken sınavdır. Bu sınav seçme sınavı olarak ta açıklanabilir. Ayrıca akademik sınavlar arasında olan bu sınav, iki oturum şekkinde gerçekleştirilmektedir. Temel bilimler ve klinik bilimler sınav esnasında iki ayrı oturum olarak belirlenir.
2.Tus Sınavı Hangi İllerde Girilebilir?
Bakanlık tarafından belirlenmekte olan pek çok sınav her ilde gerçekleşmektedir. Ancak tus sınavının belirli alanları mevcuttur. Bu yüzden bu sınav için seyahat etmeniz gerekebilir. Tıpta uzmanlık eğitimi sınavı Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde gerçekleştirilen sınavlardır. Ayrıca hem ağustos hem de şubat ayında olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilmektedir.
3.Tus Sınavına Hangi Tekniklerle Çalışılabilir?
Tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavı için pek çok ezberleme, öğrenme tekniği bulunmaktadır. Sınav esnasında sizlere kolaylık sağlayacak pek çok yöntem bulunmaktadır. Özellikle bahsedecek olursak hafıza teknikleri ile kelime ezberleme, görselleştirme çalışmaları, flash card kullanımı gibi öğrenme tekniklerinden bahsedebiliriz.
Bunlar dışında sınav için online kurslara katılarak öğretmenlerden ders alınabilir. Ayrıca renkli kalem kullanımını arttırmak ve farklı zaman metotları uygulamakta faydalı olacaktır. Online dersler hakkında daha detaylı bilgi almak için https://smtanatomi.com/ sitesini inceleyebilir, birebir görüşme sağlayabilirsiniz.
4.Tus Sınavında Neler Sorulmaktadır?
Tıpta uzmanlık eğitimi sınavı için altı yıl boyunca görülen tüm tıp eğitimi soruları hazırlanmaktadır. Ayrıca iki oturumdan oluşan bu sınavda temel bilimler kategorisinde 120 soru sorulmakta ve 150 dakika verilmektedir. Klinik bilimler sınavında ise 120 soru 150 dakika verilerek toplamda 240 soru sorulmaktadır.
Bu sınav sonucunda sıralama puana göre oluşturulmakta olup sadece belirlenen sayıda kontenjan alınmaktadır. Bir başka önemli nokta ise bu sınava kimlerin katılacağı olmaktadır. Eğitim sınavına tıp fakültesinden mezun olan her hekim girebilir. Ayrıca tıp fakültesi öğrenciler, intern doktorlar da bu sınava girebilir. Eczacılık, kimya, tıbbi biyoloji gibi bölümler ve veterinerlik, biyoloji gibi bölümlerden mezun olan kişilerde bu sınava girmeye hak kazanmaktadır.
5.Tus Sınavına Nasıl Hazırlanılmalıdır?
Sınava hazırlık sürecinin verimli ve disiplinli olması bir öğrenci için en önemli noktalardandır. Sınava girmeden önce çalışma aşamasında stresten uzak durmak, spor yapmayı aksatmamak gerekir. Ayrıca düzenli beslenme ve uyku ezberlediğiniz kelimeleri unutmamanız ve tabii ki daha iyi bir öğrenme aşamasına girebilmeniz için çok önemlidir. Sınava hazırlık sürecinde her 45 dakika da bir kısa süreli molalar vermek gibi disipline programlar hazırlayabilirsiniz. Endişenizi arttıran ortamlardan uzak durmanız ve telefonda uzaklaşmanız da önem arz etmektedir.