Tıpta Uzmanlık Sınavı
Tus, tıpta uzmanlık sınavı olarak bilinmektedir. Tıpta uzmanlık sınavı korkunç bir sınav değildir. Öncelikle tus sınavını sevmelisiniz çünkü tus sınavı sizin gelişiminiz için yapılan bir sınavdır. Ben yapamam demeyin kesinlikle çünkü okul başarınızın çok bir önemi yok. Tıpta çalışmak çok önemli hayallerinizi yarıda bırakmayınız ve çalışınız. Tıpta uzmanlık sınavında ` kısmı bilgi birikimi olarak gelmekte. Bu kısım 2 yıl boyunca tempolu çalışırsanız en basit yermiş deyip atlatacağınız bir kısım. kısmı yorum kısmıdır. Bu kısımda bilgilerin pekişmesi, yorumlanması için oluşturulmuş bir kısımdır. Hatta bu olan kısımda sizin sınav esnasındaki performansınızı da ölçmüş oluyorlar.
Fakülte Sınavları Ve Tus Arasındaki Fark Nedir?
Çok fark vardır. Fakülte sınavı aslında bir baraj sınavıydı, tus sınavında sizi seçmek istiyorlar. Tus sınavı eleme değil seçme sınavı olarak görülmelidir. Tıpta uzmanlık sınavında gereksiz kısımlar değil ileride hayatınızın içerisinde olacak soruları sormaktadırlar. Eski soruları ezberleyerek tıpta uzmanlık sınavını geçmenizin düşük bir ihtimal olduğunu belirtmeliyiz. Tıpta uzmanlık sınavı tamamen anlama ve bilgiyi kavramaya dayalı ve önemli bilgileri diğer bilgilerden ayırmaya çalışan bir sınavdır.
Tıpta Uzmanlık Sınavında Kaç Soru Geliyor?
120 tane temel soru geliyor, 120 tanede klinik soru gelmektedir. Toplamda 240 soru vardır. Genelde ağırlık bakımından baktığınız zaman hemen hemen her sınav birbirine benziyor. Tahminen 50 tane temel yapıp, 50 tane klinik yaparsanız 49 puan gibi makul bir puan alıyorsunuz. Bu puanla genelde öğrenciler pek tercih etmez ama acil tıp gibi bir alanda uzmanlık yapabilirsiniz.
Tıpta Uzmanlık Sınavına Nasıl Çalışılmalı?
Öncelikle yol haritanızı düzgün yapmanız gerekmekte. Kesinlikle bir çalışma planınızın olması lazım. Bu süre zarfında uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Aynı kaynak, farklı ve çok soru çözmek tıpta uzmanlık sınavını kazanmanız için büyük bir etki olacaktır. Kesinlikle ders notlarına bakılmalı. Deneme sınavına girilmeli. Tıpta uzmanlık sınavlarında önceden çıkmış soruları incelemeli ve çözmelisiniz. Dershaneye gidiyorsanız gitmeden bir gün önce kesinlikle tekrar yapmanız gerekmektedir.
Tıpta Uzmanlık Sınavında Ne Yapmalı?
Sınava pozitif duygularla gitmeniz en iyisi olacaktır. Bu pozitif bakış sınavda iyi net yapmanıza yardımcı olacaktır. Sınava gitmeden önce bir strateji oluşturmanız gerek. Sınava girmeden önce solunum egzersizi yaparak sınavda rahat olmanızı etkileyebilir. Sınavda çok hızlı soru çözmemeye dikkat edin. Sakin sakin çözmeye önem gösterin. Sınavda bildiğiniz dersten başlamanız size vakit kazandıracaktır. İlk 15-20 dakikada bildiğiniz soruları yapmanız bilmediklerinizi sonraya bırakmanız size yardımcı olacaktır. Kafanızda net olmayan soruları işaretlemeniz ve vakit kalırsa o soruya dönüp bakabilirsiniz. Sorularda ilk önce soru köküne bakıp daha sonra soru seçeneklerine bakmanız önerilmekte. Zor sorularda paniklemeyiniz ve o soruyu geçiniz. Kolay sorularda ise dikkatinizi dağıtmamaya özen gösteriniz. Son olarak şunu söylemek gerekirse sınavdan korkmayınız.