Tus'a Kimler Girebilir
Eğitim hayatında Tıpta Uzmanlık Sınavı pek çok kişi tarafından duyulmuştur. Bu sınav Tıp Fakültesinde okuyan veya bitirmiş kişilerin uzmanlığını seçmek için girdiği bir sınavdır. Tıp mezunu kişilerin uzmanlıklarını belirlemeleri için bu sınava mutlaka girmeleri gerekmektedir.
TUS Nedir?
Akademik sınavlar arasında olan en zor sınavlardan birisi tus sınavıdır. Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen bu sınav Tıp bölümünü okuyan veya mezun olan kişilerin girdikleri bir sınavdır. Bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat belirli bir alanda uzman olmak isteyen kişiler Tıpta Uzmanlık Sınavına girmesi zorunlu kılınmıştır.
Tus sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturumda öğrenciler Temel Bilimler alanından sorumlu iken ikinci oturumda Klinik Bilimler alanından sorumludur. Tıp eğitimini tamamlamış herkes Pratisyen Hekim unvanına sahip olmaktadır. Herhangi bir bölüm için uzmanlık isteyen doktorların uzmanlık sınavını geçtikten sonra tercihlerine göre Tıp Fakültelerinde, Sağlık Bakanlığına bağlı olan Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde veya Adli Tıp Kurumunda 3 ile 6 yıl aralığında uzmanlık eğitimini alabilirler.
TUS'a Kimler Girebilir?
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar arasında en çok merak edilen ve en zor olan sınavlardan birisidir. Bu sınava Tıp Fakültesi mezunu her hekimin girme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca Intern doktorlarında Tıp Fakültesi öğrencilerinin sınava girme hakkı bulunmaktadır. Fakat mezun olmamış bu kişiler tercih haklarını mezun olduktan sonra kullanabilirler.
Tıpta Uzmanlık Sınavına doktorlar dışında eczacılık, kimya, veterinerlik, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri ile birlikte mezunları da girebilirler. Fakat bu grup sadece ilk oturum olan Temel Bilimler sınavına girebilirler. Sınav sonrasında puanlarına göre temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilirler. İkinci oturum olan Klinik Bilimler sınavı ise sadece Tıp bölümü mezunlarına aittir.
TUS'ta Hangi Derslerden Sorumlu Olunur?
Tıpta Uzmanlık Sınavında altı yıl boyunca alınan eğitimden sorular gelmektedir. Sabah ve öğle olmak üzere yapılan iki oturumda ilk oturum Temel Bilimler sınavıdır. Temel Bilimler Sınavında 120 soru sorulmaktadır. Toplamda ise 150 dakika verilmektedir. İkinci oturum olan Klinik Bilimler sınavında ise 120 soru sorularak 150 dakika süre verilmektedir. Bu sayede öğrenciler toplamda 250 soruya 300 dakika içerisinde yanıt vermeleri gerekir.
TUS'a Nasıl Hazırlanılmalı?
Tıpta Uzmanlık Sınavına iyi hazırlanmış birinin başarısız olma ihtimali çok düşüktür. Sınava hazırlanırken etkili ve doğru bir şekilde çalışmak ve fazla stres yapmamak gerekir. Sınavda başarılı olmak için bu etkenlere dikkat etmek gerekir:
- Sınav saati verimli kullanılacak şekilde hazırlanmak gerekir.
- Her soru ve tüm seçenekler çok dikkatli okunmalıdır.
- Dorulardaki sıfatlar ve zarflar soruların tamamını değiştirir. Bu nedenle sıfat ve zarflara dikkat etmek gerekir.
- Sınava hazırlanma sürecinde bir plan yapılmalı ve etkin bir şekilde plan doğrultusunda çalışılmalıdır.
- Endişeyi arttıracak düşünceler yok edilmelidir.