TUS Sınavı Ne Zaman Yapılacak Ve Sınavda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
TUS sınavı ülkemizde en çok girilen sınavlardan bir tanesidir. Özellikle sınav tarihleri ile birlikte bu sınava nasıl hazırlanılması gerektiği sıklıkla araştırılmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen TUS her yıl yapılmaktadır. Sınav öğrenci seçme ve yerleştirme bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve tıp fakültesinden mezun olmuş herkes girebilmektedir.
TUS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
TUS sınavı TIP alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin girdiği bir sınav türüdür. TUS kısaca branş seçme sınavı olarak da ifade edilmektedir. Sınavın sınav takvimi ne zaman sorusuna bakıldığı zaman genellikle Şubat ve Ağustos aylarında yapıldığı görülmektedir.
2022 yılında TUS sınav takvimi ne zaman sorusunun cevabı ise kesinleşmiştir. Sınav tarihleri için güncel açıklama ÖSYM tarafından gelmiştir. TUS 2022 6 Mart 2022 tarihinde gerçekleşecektir. Sınav sonuçları ise 31.03.2022 tarihinde açıklanacaktır. 2022 yılının TUS sınav takvimi ne zaman sorusunda başvuru tarihleri de önem taşımaktadır. 2022 TUS 1. Dönem sınavının başvuru tarihleri 14.01.2022 ile 24.01.2022 tarihleri arasında olmaktadır.
2022 yılının TUS 2. Dönem sınav takvimi ne zaman sorusunun ise cevabı belirlenmiştir. TUS 2. Dönem sınav tarihi 04.09.2022 olarak belirlenmiştir. Sınava girmek isteyen kişilerin başvuru tarihleri ise 04.07.2022 ile 25.07.2022 tarihleri arasında olmaktadır. Sonuçlar 29.09.2022 tarihinde açıklanacaktır.
TUS Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kişilerin TUS sınavında dikkat edilecekler konusunda bilmeleri gereken noktalar bulunmaktadır. Özellikle sınava girecek kişilerin kendisini sınava dikkat ve enerjisini sınav saatini verimli düzeyde kullanacak şekilde ayarlaması gerekmektedir. Sürenin verimli kullanılması TUS sınavında dikkat edilecekler arasında yer almaktadır.
Bunlar ile birlikte TUS sınavında dikkat edilecekler arasında soruların dikkatli okunması bulunmaktadır. Her soru ve seçenek dikkatli bir şekilde okunmalı endişe hali yok edilmelidir. Endişenin güveni yok etmesine izin verilmemelidir. Endişeyi arttıracak düşünceleri yok etmek TUS sınavında dikkat edilecekler arasında en önemli unsur olmaktadır.
TUS Sınavına Nasıl Çalışılmalı?
TUS'a nasıl çalışılmalı konusunda adaylar bazı noktalara dikkat etmelidir. Özellikle adaylar sadece sınavı geçmek için değil aynı zamanda öğrenmek için de çalışmalıdır. İyi hazırlanmış bir adayın başarılı olma şansı çok daya yüksektir. Ayrıca sınava nasıl çalışılmalı diye düşünüldüğü zaman strese girmeden doğru ve etkili çalışmanın önemi de vurgulanmaktadır.
Zor bir sınav olan TUS için nasıl çalışılmalı sorusu adaylar arasında çok sorulmalıdır. Fakat burada etkin, düzenli ve her 50 dakikada bir ara vererek çalışmak nasıl çalışılmalı sorusuna en etkili cevap olacaktır. Yeni tanı yöntemler takip edilerek bol bol soru çözmekte etkili çalışma yöntemleri arasında yer almaktadır.
Kimler TUS'a Girebilir?
TUS sınavına TIP mezunu her hekimin girme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca Intern doktorlarda olmak üzere TIP Fakültesi öğrencileri de TUS sınavına girebilmektedir. Fakat bu kişiler tercih verme işlemlerini fakülteyi bitirip mezun olduktan sonra yapabilmektedir.
Bunlara ek olarak eczacılık, kimya, biyoloji, veterinerlik veya tıbbi biyoloji öğrencileri ya da mezunları bu sınava girebilmektedir. Fakat bu kişiler sadece Temel Bilimler sınavına girebilmektedir. Aldıkları puanlara göre ise Temel Bilimler kontenjanlarına yerleşebilmektedir. Klinik Bilimler sınavına sadece TIP bölümü mezunları girmektedir.