Tus Sınavı Nasıldır ?
TUS sınavı açılımı tıpta uzmanlık sınavı olan sınavıdır. Tıp fakültesi öğrencileri ve tıp fakültesi diploması bulunan öğrenciler dil alanında yapılan bir sınavdan sonra bu sınava girmeye hak kazanırlar. Dil sınavında geçme notu olan 50 puanı aldıktan sonra ÖSYM sistemi üzerinden kayıt olabilirler ve sınav yapılan tarihte sınava sorunsuz bir şekilde girebilirler. TUS sınavı Türkiye'de ve Dünya'da oldukça zor olan sınavların arasında geçer. İki oturumdan oluşan sınava her yıl on beş bin ila on altı bin kişi girer.
TUS Nasıldır?
TUS oldukça zor ve bilgi birikimi isteyen bir sınavdır. Tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitim boyunca gösterilen eğitimin hepsinden sorumlu olan öğrenciler TUS sınavında başarılı olabilmek için bir kaç yıl önceden çalışmaya başlarlar. Zaman yönetiminin oldukça önemli olduğu bu sınav, iki oturum halinde yapılır. Oturumlardan birisi aynı günün öğleden önce saatine diğeri öğleden sonra saatine ayarlanır. Oturumlardan birinde tıp fakültelerindeki eğitim sürecinde ilk üç yılda verilen eğitimden sorumlu tutulan öğrenciler ikinci oturum olan klinik bilimlerinde son üç yıldan sorumlu tutulurlar. Sınav soruları yıllara ve konuların ağırlıklarına göre homojen bir şekilde dağıtılır.
Kimler Girer
Tıpta uzmanlık sınavına girebilmek için en başta ülkede yapılan ve TUS sınavında bir ayraç görevi gören dil sınavından yeterli puanı almış olmak gerekir. Dil sınavından 50 üstü aldıktan sonra gerekli adreslerden sınav için formlar doldurulur ve kişiye bağlı olarak uygun bir sınav tarihi tercihi yapıldıktan sonra sınava giriş onaylanır. Sınava girmek için tıp fakültesinde öğrenci olmak ya da 6. sınıf öğrencisi olmak yeterlidir. Ancak bu kategorideki öğrenciler ve hekim adayları henüz diploma almadıkları için yalnızca ilk oturuma yani temel bilimler oturumuna girebilirler. Bu adayların sınav sonuçları yerleştirmek için kullanılmaz. Yerleşim için mezuniyet belgesinin olması ve sınavın iki oturumuna da girmek gereklidir.
Soru Dağılımı
TUS sınavı iki oturum şeklinde yapılır. Oturumlardan birisi öğleden önce diğeri öğleden sonra olur. Öğleden önce olan oturum ilk üç yıllık eğitimi kapsayan temel bilimler sınavıdır. Öğleden sonraki sınav ise tıp fakültelerinde son üç yılın eğitimini kapsayan klinik bilimleri sınavıdır. İlk sınavda adaylara 120 soru sorulur ve bu sorular için o oturumda 150 dakika verilir. Ek süreye tabi bir durum yoktur. İkinci oturum olan klinik bilimlerinde ise adaylar 120 soruyu 150 dakikada cevaplamaya çalışırlar. TUS sınavı için toplam süre 300 dakika, toplam soru sayısı ise 240 tanedir.
Çalışmak Nasıl Olmalı?
TUS sınavına çalışacak adaylar için uzmanlar fazla geç başlamamalarını söylüyor. Oldukça fazla zaman dilimini kaplayan bu sınavın ayrıntılı bir şekilde yapılabilmesi nedeniyle öğrenilen bilgilerin akılda kalması zorlaşıyor. Uzmanlar bu gibi sebeplerden dolayı adayların düzenli ve istikrarlı bir biçimde çalışmalarının sınav açısından oldukça olumlu olacağını söylüyorlar.