TUS Hazırlık Süreci
TUS sınavı, tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavı olarak bilinmektedir. En fazla girilen sınavlardan birisi de TUS olarak ifade edilebilir. TUS sınavına girmek isteyen kişilerin TUS konu analizi nasıl yapılmalıdır sorusunu sorduğu söylenebilir. Öncelikli olarak belirli kriterlere sahip olması gerektiğini söylemek de mümkündür. Öğrenci seçme ve yerleştirme bakanlığı tarafından TUS sınavı her yıl düzenlenmektedir. TUS sınavı tıp fakültesinden mezun olmuş kişilerin girmesi gereken sınavlardan birisi olarak ifade edilebilir.
TUS Sınavında En Çok Hangi Konular Çıkmaktadır?
TUS sınavına girmek isteyen kişilerin düzenli ve uzun bir çalışmaya ihtiyaçları olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle TUS konu analizi nasıl yapılmalıdır sorusu sorulmaktadır. TUS sınavı özellikle de tıp alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin önem verdiği sınavlardan birisidir. TUS tüm Türkiye genelinde yapılmakta olan bir sınav türüdür.
Son TUS sınavları değerlendirildiği zaman özellikle belirli konuların daha yoğun bir şekilde sorulduğuna rastlanmıştır. Aynı konu başlığından Fizyoloji, Biyokimya, Farmakoloji, Dahiliye alanından farklı sorular geldiğini söylemek de mümkündür. Sınava hazırlanan kişilerin ise en çok hangi derse ve konuya ağırlık verilmelidir? Sorusuna cevap aradığı söylenebilir.
Tümörler (Çocukluk Çağı, SSS, Kemik, Üriner Sistem, Deri, Akciğer, Karaciğer, Kolon, Mide Tümörleri) son zamanlarda en fazla soru gelen konulardan birisi olarak bilinmektedir.
Enfeksiyonlar (Osteomiyelit, Septik Artrit, Menenjitler, Pnömoniler, ÜSYE, Konjunktivit, Sepsis, Gastroenteritler, Kalp Enfeksiyonları) en fazla soru gelen konular arasında yer almaktadır.
Hormonların sınıflandırılması ve etki mekanizmaları da oldukça fazla soru çıkan konulardan birisi olarak bilinmektedir.
Hangi Konulara Daha Ağırlık Verilmelidir?
TUS sınavında başarılı olmak için sınavda yoğun olarak çıkan konulara ağırlık verilmesi oldukça önemlidir. TUS sınavı oldukça kapsamlı ve zor olduğu söylenebilecek sınavlar arasında yer almaktadır. Bu durum ise TUS konu analizi nasıl yapılmalıdır sorusunu akıllara getirmektedir. Sınava çalışmak için öncelikli olarak bir program hazırlanması gerekmektedir. Sonrasında ise bu programa düzenli bir şekilde çalışmanız gerekecektir.
Geçmiş yıllarda çıkan sınav sorularının konu dağılımını inceleyerek en fazla çıkan konulara ağırlık verilmelidir. Genel olarak en çok hangi derse ve konuya ağırlık verilmelidir? sorusuna cevap aranmaktadır. Böylece sınavda çıkacak olan soruların benzerlerini çözerek sınavda başarı elde etmek de kolaylaşmaktadır. TUS sınavına girecek olan kişiler eğer yabancı dilleri iyi değilse öncelikli olarak yabancı dillerini geliştirmelidir. Yabancı dil de belirli bir yeterlilik sağlandıktan sonra ise sınav konularına ağırlık verilmelidir.
Konu Analizleri Nasıl Yapılmalıdır?
TUS çalışmak oldukça uzun sürecek olan bir sınav olarak ifade edilebilir. TUS çalışmak için en az bir sene öncesinden başlamak gerekmektedir. Çalışmak için konu analizlerinin doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Konu analizlerini doğru bir şekilde çıkarmak için ise geçmiş yıllarda çıkan soru dağılımlarını incelemek faydalı olacaktır. Siz de en çok hangi derse ve konuya ağırlık verilmelidir? diye merak ediyorsanız tüm derslere eşit bir şekilde çalışmayı ihmal etmemelisiniz.
Sınava girmeden önce ise konu dağılımları ile ilgili olarak hazırladığınız planları gözden geçirmelisiniz. Aynı zamanda konuları biliyor olsanız bile kısa bir konu tekrarı yapmak sınava girmeden önce size fayda sağlayacaktır.
TUS Sınavına Kimler Girebilir?
TUS sınavına girmek isteyen kişilerin belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Tus sınavına girebilecek olan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir.
Tıp fakültesi mezunları
Eczacılık fakültesi mezunları
Veterinerlik fakültesi mezunları
Kimya mezunları olarak ifade edilebilir.