Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir Ve Neden Önemlidir?
Tıp eğitimi almak isteyen veya tıp fakültesi öğrencisi olanlar tıpta uzmanlık sınavı hakkında pek çok şeyi merak etmektedir. Bu sınav daha çok TUS adı ile bilinmektedir. Tıp alanında uzmanlık eğitimi almak isteyen kişilerin bu oldukça zor olduğu bilinen sınavı geçmesi gerekir.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Nedir?
TUS nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt verecek olursak ÖSYM’nin yaptığı son değişiklikle birlikte sınavın adı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı olarak değişmiştir. Yine de daha çok Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinmektedir. Tıp öğrencileri ve doktorlar ise daha çok TUS adı ile anmaktadır.
Tıp fakültesinden mezun olan öğrencilerin eğer tercih ederlerse girdikleri bir sınavdır. En zorlu akademik sınavlar arasında ilk sıralarda yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere tıpta uzmanlık sınavı çeşitli alanlarda uzmanlık kazanabilmek için tıp öğrencilerinin girdiği bir sınavdır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı Neden Yapılıyor?
Tıp bölümüm mezunlarının sayısının artmasıyla birlikte yeterli uzmanlık kontenjanı olmadığı için uzman doktor olmak isteyenler arasında bir eleme yapmak amacıyla başlamıştır. Bu alandaki ilk sınav 1987 yılında uygulanmıştır. İl çıktığı zamandan itibaren düzenli olarak yapılmaktadır. Ancak zamanla çok zor bir akademik sınav haline gelmiştir.
Tıpta uzmanlık sınavı 2012 yılına kadar yalnızca Ankara’da yapılmaktaydı. Fakat 2012 yılından itibaren İzmir ve İstanbul’da da yapılmaktadır. Biri ilkbahar döneminde diğeri sonbahar döneminde olmak üzere yılda ikiz kez yapılmaktadır.
Sınavda yeterli puanı alan adaylar Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri veya Adli Tıp Kurumu’nda hizmet verebilirler. Ardından hangi bölümü seçmişlerse o alanda Uzman Doktor unvanını alırlar.
Branş seçebilmek ve uzmanlık eğitimi alabilmek için tıpta uzmanlık sınavı tek şarttır.
Tıpta Uzmanlık Sınavında Hangi Derslerden Soru Soruluyor?
Sınavda klinik bilimler ve temel bilimler testlerinin içeriğinde pek çok ders bulunmaktadır. Bu sınavda her dersten soru sorulmasına karşın soru başlıkları şu şekilde sıralanabilir:
Temel bilimler dersleri;
Anatomi
Biyokimya
Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji
Mikrobiyoloji
Farmakoloji
Patoloji
Klinik bilimler dersleri;
Dahiliye
Pediatri
Genel cerrahi
Kadın hastalıkları ve Doğum
Küçük stajlar
Tıpta Uzmanlık Sınavında Kaç Soru Soruluyor?
Sınavda sorular tüm tıp eğitimini kapsamaktadır. Altı yıllık eğitim boyunca öğrenilen her şey sorulabilir. Tıpta Uzmanlık Sınavı iki oturum olarak gerçekleşmektedir. Sabah Temel Bilimler ve öğleden sonra Klinik Bilimler testi yapılmaktadır. Sınavda Klinik Bilimler testinden 120, Temel Bilimler testinden 120 soru olmak üzere toplam 240 soru sorulmaktadır. Bu soruların toplamda 300 dakika içinde çözülmesi istenmektedir.
Tıpta Uzmanlık Sınavı İçin Yabancı Dil Yeterliliği
Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilmek için yabancı dil koşulu bulunmamaktadır. Fakat mezun olan bir hekimin uzmanlık tercihi yapabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinde yeterli puanı yani en az 50 puan almış olması gerekir. bu sınavlar TIPDİL, YÖKDİL ve YDS olarak belirlenmiştir.
SİTE YÖNETİMİ