Tıp Uzmanlık Sınavında Başarının Anahtarı Kimde?
Tus, Tıp fakültesi mezunu olanların uzmanlık eğitimi alabilmeleri için gereken branş seçme sınavıdır. Türkiye’de bulunan tıp fakültelerinde uzmanlık alabilmek için tus da başarılı olmaları gerekmektedir. Yılda 2 kez Şubat ve ağustos aylarında tus sınavı yapılmaktadır. Pandemi yaşandığı dönemde olduğu gibi olağanüstü durumlarda sınav takviminde değişiklik yapılabilmektedir. Tus her yıl şubat ayının son haftası ve de ağustos ayının son haftasında hafta sonu yapılmaktadır.
Tus a Kimler katılabilir?
Katılımcılar, tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra, tus uzmanlık eğitimi alabilme yollarını açan bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılan tus branş seçme sınavı olarak da bilinmektedir. Tıp uzmanlık sınavı olarak yapılmakta iken bir süre önce tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavı olarak adlandırılmıştır. 987 yılında başlamış halen devam etmektedir. Ve Tıp doktorlarının branş seçme eğitimi alabilmeleri için yapılan önemli bir sınavdır. Dünyanın en zor sınavı olarak bilinmektedir. 1987 yılından bu güne aralıksız olarak uygulanmaktadır. Sınav sonucunda gerekli puan alan doktorlar seçtikleri branş alanında asistan olabilecekleri eğitim sürecine başlayabilmektedirler.
Tus Türleri Nelerdir?
Temel bilimler ve klinik bilimler olarak iki oturumlu olarak yapılan bir sınavdır. Akademik bir sınav olan tus dünyanın en zor sınavlarından biridir. Her iki oturum sınavı aynı günde yapılmaktadır. Sabah temel bilimler sınavı yapılırken, öğleden sonra da klinik sınav uygulanmaktadır. Her yıl 2 defa yapılmakta olan tus sınavı şubat ve ağustos aylarında yapılmaktadır. Olağanüstü durumlarda sınav takviminde değişiklik yapılabilmektedir. Yaşanan pandemi koşullarında sınav takviminde değişiklik yapıldığı gibi farklı uygulama yapılabilmektedir. Genellikle şubat ve ağustos aylarının son haftalarında yapılan sınavdır. İlk başlangıç tarihi olan 1987 den 2012 yılına kadar sadece Ankara’da tek merkezli olarak uygulanmıştır. 2021 yılında ise sınav merkezleri; Ankara, İstanbul ve İzmir olarak 3 e çıkarılmıştır. Sınav takvimine değişiklik yapıldığında ise bir sonraki hafta sonuna kaymaktadır. Bu da mart ve eylül ayları olarak değişmektedir.
Sınav Başarısı İçin Öğrenmeyi Öğrenin
Tus a girecek adaylar sınava girmek istedikleri sınav merkezini belirlemek zorundadır. Katılımcı seçeceği il sınav merkezinde sınava katılabilmektedir. Sınava girişte dil zorunluluğu olmamakla beraber tercih döneminde en az bir yabancı dil biliyor olması gerekmektedir. Türkiye'de bulunan tıp fakültelerinin ilgili bölümlerinde eğitim alabilmek için ÖSYM merkezi görevlendirilmiş bulunmaktadır. Sınavlar iki aşamalı ve aynı günde yapılmaktadır. İlk aşama sabah saatleri temel bilimler sınavı öğleden sonra da klinik bilimler sınavı yapılmaktadır.
Her derse ait sorularla sınav devam etmektedir. Tıbbi biyolojik bilimler, tıp, eczacılık, veterinerlik, anatomi, fizyoloji, histoloji ve embriyoloji derslerinden sorumlu olmaktadır. Verilen sorulara belirlenen puana göre cevap verilmek zorunluluğu bulunmaktadır. Sınav katılımcıları mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji, anatomi ve farmakoloji derslerinden de sorumlu olmaktadırlar. Başarının anahtarı ise çalışmak ve doğru kaynaklardan destek alabilmektir.
SİTE YÖNTEMİ