Nöroanatomi Nedir?
İnsan beyninde birbirinden farklı işlevlere sahip bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler beynin nörolojik ve bilişsel etkiler yaratmasına sebep olmaktadır. Görüntüleme ve deneysel araştırmalar sayesinde beyinde bulunan bölgelerin ve işlevlerinin ortaya çıkması sağlanır. Bu bölgelerin yerlerini tespit etmek için çalışan tıp dalına nöroanatomi denir. Deneysel araştırmalardan yararlanan nöroanatomi, beynin etkileşimi ile de ilgilenir. Patoloji değişimlere bağlı işlev değişikliklerini yakından takip eden nöroanatomi hakkında bilmediğiniz ne varsa smtanatomi.com sitemizden öğrenebilirsiniz.
Nöroanatomi Sistemlerinin Yapısı Nasıldır?
Nöroanatomi dalının kapsadığı iki sinir sistemi bulunmaktadır. Bu sinir sistemleri vücutta bulunan tüm sistemler arasında haberleşmeyi sağlayan sistemlerdir.
Merkezi Sinir Sistemi(Systema Nervosum Sentral)
Merkezi sinir sistemi, gri cevher ve beyaz cevher olmak üzere iki maddeden meydana gelmiştir. Gri cevher, omuriliğin iç kısmında, encephalon yani tümbeyinin ise dış yüzeyinde yer alır. Beyaz cevher ise gri cevherin aksine omurilik bölümünde dış kısımda, encephalonda iç tarafta bulunur. Merkezi sinir sisteminin en önemli görevi, iç organlar ve iskelet arasında bir bağlantı kurmaktır. Vücutta bulunan organların ve sistemlerin idaresini ve çalışma stillerini sağlayan merkezdir.
Embriyoda meydana gelen ilk sistemlerden olan merkezi sinir sistemi, çevreden ve içerden gelen uyarıları algılar ve tepki gösterir. Örneğin; acı hissinin duyulması, ısının ve soğuğun hissedilmesi merkezi sinir sistemi sayesinde gerçekleşir. Merkezi sinir sisteminde oluşan uyarılar sayesinde insan su, besin ve oksijen gibi ihtiyaçlarının farkına varır. Uyaran ve tepki alışverişinde görev alan nöron hücreleri, nöroglia hücrelerinden destek alarak merkezi sinir sistemi ile vücudun diğer sistemleri arasında bağlantı sağlar.
Nöron Hücrelerinin Yapısı Nasıldır?
Sinir sisteminin fonksiyonlarına göre nöronlar, hasar aldıklarında yenilenmeyen hücrelerdir. Yapılarında hücre gövdesi(soma), akson ve dendrit olmak üzere üç bölüm bulunmaktadır. Nöronun gövdesindeki en uzun olan uzantı aksondur. Aksonun uç kısmında sinaps adı verilen boşluklar bulunur. Sinapslar, sinir hücreleri olarak bilinirler ve sistemler arası mesaj iletiminde büyük rol oynarlar. Dendritler ise ebat olarak aksondan daha kısa ve çok sayıda bulunan uzantılardır.
Periferik Sinir Sistemi
Bu sistem, kafa iskeletinde bulunan deliklerden geçerek organlara ulaşır ve onları uyaran sinirler içerir. Bu sinirlerden bazıları da organlardan aldıkları duyuları merkezi sinir sistemine taşımakla görevlidir. Periferik sistem, merkezi sistemde bulunan ve bir sinir lifi olarak bilinen aksonlar tarafından oluşturulmuş bir sistemdir. Bu sistemin görevi; merkezi sinir sistemi ile organlar arasında haberleşmeyi sağlamaktır. Merkezi sinir sisteminden aldığı emirleri organlara ulaştırır ve organlarda oluşan impulsları yani kimyasal ve elektriksel değişimleri de merkezi sisteme aktarır.
SMT Anatomi ile TUS’a Hazır Ol
Öğrencileri arasında isminin baş harfleriyle bilinen Profesör SMT, uzun yıllar boyunca yaptığı bilgi birikimi ile anatomi alanında kendini geliştirmek isteyen ve TUS’a hazırlanan herkese eğitimlerinden yararlanma imkanı sunuyor. 7 baskı ve 40.000 basıma ulaşan kitabı ‘’Infotus SMT Anatomi’’ ile eğitimlerini desteklemeye devam ediyor. TUS hazırlıklarında ve Fakülte/Yüksek Okul derslerinde Profesör SMT özel teknikleri ile artık başarıya bir adım daha yakınsınız.