DUS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, kısa adıyla DUS, diş hekimlerine yönelik bir sınav olmaktadır. Birtakım uzmanlık alanı elde etmek isteyen diş hekimlerinin girdiği bir sınavdır. Başarı hedeflenen bölümler arasında; ortodonti, endodonti, ağız, diş ve çene cerrahisi, protetik diş tedavisi, çocuk diş hekimliği ve ağız, diş ile çene radyolojisi bulunmaktadır.
DUS Neden Önemlidir ve Nasıl Başarılı Olunur?
DUS, özellikle kariyer hedefi olan diş hekimleri için önemlidir. Bunun yanında alan hakimiyeti konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu sınava giren öğrenciler sınavdaki sonuçlara göre uzmanlık alanlarından birini seçebilmektedir. Ancak bu sınav her diş hekimine zorunlu yapılmamaktadır. Alanda uzmanlık kovalamakta olan diş hekimleri daha sıklıkla DUS sınavını tercih etmektedir. Bu sınavda alan hakimiyeti, bilgi birikimi, yorum gücü ve dikkat gibi faktörler başarı için oldukça önemlidir. Bunlardan herhangi birindeki eksiklik istenilen sonuç açısından iyi olmamaktadır.
DUS Zor mu?
Sınavın zorluğu kariyer hedefine göre, kişiden kişiye ve yıldan yıla değişkenlik göstermektedir. Ayrıca istenilen sonuç ve elde edilecek olası sonuç arasındaki denge iyi sağlanmalıdır. Kariyer hedefi olan hekimler, özellikle ortodonti alanında başarı sağlamakta zorluk çekmektedir. Bunun yanında anatomi konularında da istenilen sonuç elde etmek için zorlanmalar olmaktadır.
Kariyer Basamaklarını Tırmanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Alan hakimiyeti konusunda öğrenmeye her zaman açık olunmalıdır.
Başarı için insanlarla ilişkiler sıkı tutulmalıdır.
Teknolojik anlamda alan hakimiyeti kurulmalıdır. Böylece başarı merdiveni daha kolay çıkılabilir.